СТАНДАРДИ ЗА IPTV

Големата дивергенција кај операторите што ја спроведуваат IPTV во различни земји резултираше со недостаток на стандардизација. Во Европа, IPTV поминува низ тековен процес на стандардизација преку Европскиот институт за телекомуникациски стандарди. Европа исто така е управувана од конзорциумот Хибриден радиодифузен широкопојасен телевизор (HBBTV). ХББТВ опфаќа компании вклучени во воспоставување, промовирање или обезбедување хибридни сет-топ боксови. Оние кои се вклучени во индустријата сакаат да создадат отворен европски стандард. Ова доведе до развој на сет-топ кутии на HBBTV во кои се наоѓаат приемникот за емитување и портата Етернет. Прво издадено од Напредно дигитално емитување, најпрво беше понудено заедно со Шпанија „Телефоника“, за да го опслужува својот ТВ сервис Movistar.

Друг метод IPTV користи систем сличен на Headend што го користат провајдерите на кабелска телевизија. Дистрибуира повеќе ТВ канали преку сателит до точката на присуство на давателот (POP) или до давателот на Интернет услуги на корисникот (ISP). Оттаму, секој претплатник добива дистрибуција капсулирана со IP. Овој метод резултира со широк избор на канали без да се оданочи Интернет-багажникот до точката на присуство. Користејќи го овој метод, мали или рурални провајдери надвор од областа на услуги со голема брзина преку влакна. IPTV Americas го користи овој метод за да ги сервисира Латинска Америка и Карибите.

ITU-T се справува и со стандардно поставување. Ја усвои Препораката G.hn (G.9960) во декември 2008 година. Стандардот за домашно вмрежување наведува заеднички PHY / MAC што може да работи преку какви било домашни жици. Домашните жици наведени во стандардот вклучуваат коаксијални кабли, телефонски линии и далноводи. IEC поставува стандарди кои се однесуваат на мрежата POF со брзина на гигабит.

Друг голем напор за стандардизација во услугите IPTV е проект и од ETSI и од ITU-T за развој на ITT-базирани IPTV стандарди. Овие стандарди вклучуваат 3GPP IP мултимедијален потсистем (IMS) како поддржана архитектура за носачи на телекомуникациска мрежа. Овој стандард им овозможува на операторите да нудат IPTV и говорни услуги преку истата инфраструктура. Комбинира традиционална телевизиска услуга со одлики како ID на повикувач на екранот.

Другите индустриски групи имаат развиено алтернативни методи и стандарди. Тука спаѓаат Алијансата за мрежни мрежи за домаќинства, HomePlug Powerline Alliance, Мултимедија над Coax Alliance и Quasar Alliance.

Историја на IPTV

Precept Software разви IPTV во 1995 година. Нејзините основачи, Бил Карико и Judудит Естрин ја развија технологијата како апликација заснована на Mbone, Unix и Windows, за пренесување на единечни и мулти-извори на аудио и видео доводи. Работејќи со дизајнерите на софтвер Карл Ауербах, Стив Каснер и Ча Чи Куан, тие развија софтвер кој обезбедува преноси од низок квалитет до ДВД квалитет. Тие користеа протоколи со уникаст и IP повеќекаст: Протокол за транспорт во реално време (РТП) и Протокол за контрола во реално време (РТЦП). Cisco Systems го купи Precept Software во 1998 година, со што се здоби со IP / TV технологија и трговска марка. Кингстон Комуникации ја основа првата претплатничка услуга IPTV во 1999 година. Телекомуникацискиот оператор во Обединетото Кралство понуди интерактивна телевизија Кингстон (КИТ) пренесена од услугата за дигитална претплатничка линија (ДСЛ). Додаде услуга за видео по барање во 2001 година. КИТ е затворен во 2006 година.

Даватели на IPTV низ целиот свет (Стандарди за IPTV)

Иако може да изгледа дека Интернет услугата би имала неколку големи провајдери како Вол-Март или Алибаба кои водат е-малопродажба, наместо тоа, индустријата IPTV има разни национални и регионални даватели на услуги. Во некои земји, како што се САД, сите аспекти на IPTV услугите не се легални. Во многу области, телекомите обезбедуваат правни услуги.

 • Австралија: TPG ја започна својата IPTV услуга во 2007 година, нудејќи ја како додаток на својот пакет ADSL2 +. Другите даватели на услуги на земјата вклучуваат интернет провајдер iiNet и Телстра кои исто така ги поврзуваат нивните телевизиски услуги со нивните Интернет услуги.ac Хотелиерство ИПТВ Рибар нуди затворени мрежни ИПТВ системи и платформи за испорака на ОТТ.
 • Канада: NBTel, исто така познат како Бел Алиант ја иницираше IPTV во 1999 година. Пренесува преку DSL заедно со iMagic TV и Alcatel 7350 DSLAM. Састкел исто така започна да нуди ИПТВ во 2002 година. Ја користи платформата Lucent Stinger DSL.
 • Доминиканска Република: ТВ Кларо нуди IPTV услуга.
 • Ел Салвадор: ТВ Кларо нуди IPTV услуга.
 • Гватемала: ТВ Кларо нуди IPTV услуга.
 • Хондурас: ТВ Кларо нуди IPTV услуга.
 • Индија: Голем број услуги нудат IPTV, вклучително и APSFL, MTNL, BSNL и Jio.
 • Казахстан: Националниот провајдер Казахтелеком АД нуди IPTV, како и Alacast.
 • Малезија: Astro, DETV, Fine TV и Telekom Malaysia нудат IPTV услуги.
 • Newу Бранзвик и Нова Шкотска: Бел Алиант започна со услугата во 2000 година како VibeVision користејќи го истиот iMagic ТВ систем.
 • Нов Зеланд: Хотелиерство ИПТВ Рибар нуди затворени мрежни ИПТВ системи и платформи за испорака на ОТТ.
 • Никарагва: ТВ Кларо нуди IPTV услуга.
 • Северна Америка: SureWest Communications воведе IPTV со телевизиски канали со висока резолуција (HDTV) во 2005 година.
 • Северна Кореа: Корејската централна телевизија (КЦТВ) воведе IPTV во 2016 година, во комбинација со сет топ бокс технологија позната како чанта, збор што значи „насекаде“ на англиски.
 • Пакистан: Пакистанската телекомуникациска компанија лимитид нуди IPTV услуга од 2008 година. PTCL ја нуди услугата под името на брендот PTCL Smart TV.
 • Филипини: PLDT нуди Cignal IPTV услуги во комбинација со своите ADSL услуги.
 • Шри Ланка: Шри Ланка Телеком нуди IPTV под брендот PEO TV.
 • Шведска: Во Bredbandsbolaget започна да ја нуди својата IPTV услуга во 2005 година, со што стана првиот давател на услуги во таа нација. Неговиот конкурент, TeliaSonera го презеде најголемиот снабдувач во 2009 година, привлекувајќи повеќе клиенти.
 • Турција: TTNET ја нуди својата услуга IPtivibu на национално ниво како Tivibu EV. Суперонлајн го лансираше својот сервис „WebTV“ во 2011 година.
 • Обединето Кралство: БТ ја нуди услугата IPTV BT Vision.
 • Соединети Држави: CenturyLink започна да им служи на ограничени американски пазари во 2010 година под брендот Призм. Еден од најголемите телекоми во земјата, AT&T, нуди U-стих услуга IPTV. Google Fiber нуди IPTV услуга преку фибер-оптичка мрежа што располага до еден гигабитен интернет и IPTV канали.

Други фирми дури неодамна ја воведоа услугата. Земјите со почетни услуги вклучуваат: Босна, Бугарија, Чиле, Колумбија, Хрватска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Грузија, Грција, Херцеговина, Унгарија, Исланд, Летонија, Литванија, Македонија, Молдавија, Монголија, Црна Гора, Холандија, Норвешка, Полска, Романија, Србија, Словенија, Словачка, Шведска, Турција и Узбекистан.

Раст на пазарот (Стандарди за IPTV)

IPTV допрва треба да заживее, но забележа значителен раст. Во 2009 година, претплатниците броеја 28 милиони на глобално ниво. До 2013 година, таа бројка достигна 83 милиони. Додека ова генерираше глобален приход од 12 милијарди УСД во 2009 година, тој се искачи на 38 милијарди УСД во 2013 година.

Азија и Европа водат по бројот на претплатници, но Европа и Северна Америка привлекуваат најголем удел во приходите. Ова се случува затоа што Кина и Индија остваруваат низок просечен приход по корисник (ARPU), иако тие се седиштето на најбрзиот раст на претплатниците. Централна и Источна Европа неодамна доживеа раст на бројот на претплатници. Индија, Латинска Америка, Пакистан и Шри Ланка воведоа услуги. Русија планира да воведе IPTV.

Има простор за раст сепак. Значителните трошоци на модерниот кабел ја прават платформата заснована на IP како IPTV поразумен пристап. IPTV обезбедува интерактивни можности и му овозможува на корисникот да ги персонализира своите услуги и режимите на испорака. IPTV ги користи постојните начини на транспорт на податоци, но кабелската индустрија троши околу 1 милијарда американски долари годишно за надградби и ажурирања на мрежата за да се приспособи на поголема брзина на податоци.

Не секоја област треба да го надмине ова. На пример, Јужна Кореја бара од давателите на услуги да понудат минимална брзина на поврзување од 100 Mbit / s. Нејзините шест милиони домови имаат пристап до исклучително брзи врски, во спротивност со Велика Британија каде наследните системи се борат со испорака од 3 до 5 Mbits во некои области.

Ова прашање станува најизразено при испорака на последната милја. Пропусниот опсег за овие оддалечени области има тенденција да ја задржи можноста само да поддржува истовремено еден до три-канални потоци.

Како се користи

Додека станбените претплатници уживаат во IPTV услуги за забава, гледање телевизија, видеа и филмови, комерцијалната и корпоративната употреба варираат многу. Во деловна средина, IPTV се користи за истовремено пренесување на аудио-визуелни медиуми до повеќе екрани во големи поставки како аеродроми, хотели, канцеларии, училишта и спортски стадиони.

Хибридни IPTV услуги

Хибридната IPTV се однесува на услуга што комбинира интерактивни услуги како примамлив ТВ, е-влада, Интернет апликации, игри, шопинг, надзор, видео по потреба и видео телефонија доставена до телевизискиот сет. Вклучува и традиционални ТВ-услуги за емитување. Испораката се случува преку јавен пристап до Интернет или управувана IP мрежа.

Хибридната IPTV се појави од две влијанија. Прво, популарноста на агрегаторите за видео на Интернет, како YouTube и Vimeo, изврши притисок врз традиционалните платени ТВ-оператори да обезбедат начин гледачите да гледаат видео на Интернет на нивната телевизија. Второ, телекомуникациските провајдери и интернет-провајдерите сакаат начини да ги комбинираат аналогните и дигиталните копнени услуги со нивните сегашни понуди, притоа задржувајќи ги трошоците исти, а операциите за пренос се едноставни. Тие бараат методи кои го одржуваат широкиот опсег и ја користат постојната инфраструктура. Потребното сет-топ-кутија му овозможува на операторот беспрекорно да воведува нови услуги.

Поимник за архитектура за дома IPTV Речник за архитектура за дома IPTV

Давателите на IPTV се обидуваат да ги искористат постојните електрични и комуникациски жици на располагање. Ова значи дека тие ги користат постојните далноводи, телефонски линии или коаксијални кабли во домот. Најсовремениот систем користи безжичен хардвер пронајден во домот, како што е неговиот WiFi сервер.

 • IPTV крај-крај: Главата на Интернет или сателитска мрежа е местото каде што се случува шифрирање со кодирање и испорака на AV извори и ТВ-канали во живо за да се формираат IP multicast потоци.
 • Видео на платформа побарувачка (VOD): Платформата VOD може да биде посебна или дел од крајот на IPTV. Тоа е локацијата за складирање на средствата на видеото. Му служи на видеото како IP-еднонасочен поток за обработка на корисничко барање.
 • Интерактивен портал: Порталот му дозволува на корисникот да се движи низ услугите на давателот, т.е. водичот за канали и каталогот VOD.
 • Испорака мрежа: Мрежата за испорака користи преклопување пакети за пренос на IP пакети за испорака на еднократни и повеќекратни преноси.
 • Endpoints: Крајните точки се состојат од каква било корисничка опрема способна да бара, декодира и испорачува IPTV преноси. Вклучува компјутери, мобилни уреди и сет-боксови.
 • Портал за домашна телевизија: Предмет на опрема за станбени корисници, способен да ја прекине врската за пристап од мрежата за испорака на IPTV.
 • Топ-кутија за корисник: Сет-топ-кутијата е ставка од физичка опрема што се користи за декодирање и дешифрирање на телевизиските преноси и преносите на VOD.
 • Модел на централизирана архитектура: Моделот на централизирана архитектура е еден од двата главни типа на архитектура на видео сервери што се користат за распоредување на IPTV. Ги зачувува сите медиуми на централизираните сервери. Не бара сеопфатен систем за дистрибуција на содржини. Овој метод работи најдобро за мрежа со мала услуга за распоредување видео на барање, адекватно јадро и ширина на опсег и мрежа за испорака на содржина (ЦДН) што функционира ефикасно.
 • Дистрибуирана архитектура: Дистрибуирана скала за архитектура, како и централизирана архитектура, но со поповолна употреба на ширина на опсег. Тој е дизајниран за управување со поголема мрежа на сервери.

Предности на IPTV (Стандарди за IPTV)

IPTV користи вклучена IP мрежа за да обезбеди дополнителна содржина и функционалност отколку другите методи. Преклопената IP-мрежа користи помалку ширина на опсег затоа што ја содржи содржината на мрежата и ја пренесува само содржината што корисникот ја избира кога ќе ја избере. Спротивно на тоа, типичната сателитска или телевизиска мрежа емитува видео содржини во постојан проток до сет-кутијата. Овој низводен проток му дозволува на потрошувачот да избере од онолку избори колку што давателот може да внесе дома. Во некои случаи, им ја отвора вратата на хакерите ако давателот не ги користи соодветните безбедносни мерки. Најчесто безбедносно прашање е негирање на услужни хакирања.

Трошокот за потрошувачот за IPTV многу се разликува од стандардниот кабел или сателит. Додека традиционалните методи, како што се оние, бараат огромен месечен трошок, IPTV чини околу десет пати помалку од тој месечно. Разликата е во тоа што потрошувачот го купува сет-топ-кутијата.

На пример, американската фирма Милениум ИПТВ наплаќа 150 УСД за својот сет-топ бокс, еднократна такса. Месечната претплата за содржина е 20 американски долари. Ова е обратна од многу вообичаени понуди за кабли во САД кои нудат бесплатна кутија или опрема, но наплатуваат 50 УСД или повеќе месечно.

Додека кабелот и сателитот нудат функционалност слика во слика за сурфање на канали без да ја напуштат нивната тековна програма, IPTV нуди напредни паметни поволности. Тоа им овозможува на гледачите пристап до Интернет од ТВ додека гледаат програма, како спортски настан. Тие можат да ја проверат статистиката на плеерот додека гледаат или го менуваат аголот и зумирањето на фотоапаратот. Некои IPTV системи овозможуваат компјутерски пристап од телевизијата. Паметните карактеристики, како користење мобилен телефон за закажување DVR-снимки или менување на родителските контроли, биле дел од понудите на IPTV од нивното зачнување.

Ограничувања на IPTV (Стандарди за IPTV)

IPTV не е непогрешлив. Сè уште има развојни потреби. Барањето за широкопојасен интернет за IPTV постои поради потребата од брзина за да се олесни испораката на филмот во соодветните рамки во секунда преку Интернет. Во кината, ова е 24 фрејмови во секунда. На Интернет, се движи од 25 до 30 слики во секунда, во зависност од електричните системи на ко

неподмирен Во моментов, растот на IPTV е ограничен од достапноста на широкопојасен широкопојасен интернет и ограничен ширина на опсег.

Протоколи IPTV (Стандарди за IPTV)

IPTV бара разновидни протоколи бидејќи е домаќин и на повеќекастирана телевизија во живо и на некастиран VOD. Било кој тип на напојување бара широкопојасна врска што може да биде преку фиксна или безжична IP мрежа. Ова ги поврзува конзолата за игри на корисникот, персоналниот компјутер, сет-боксот, паметниот телефон, паметниот ТВ или таблетот. Оваа разновидност на видео компресија е обезбедена со употреба на бројни кодеци.

 • Преносите во живо или VOD користат или кодек H.263 или H.264. Кодек MDCT го компресира аудио. Видеото се емитува со користење на Flash Video пакети, MPEG преносен поток или RTP пакети.
 • IP мултикастирање им овозможува на настаните во живо да се пренесуваат до повеќе приемници користејќи една адреса за повеќекасти група.
 • Интернет-струите со стандарди со помала брзина на бит го користат кодекот H.264 / MPEG-4 AVC.
 • Видео конференцијата ISDN користи кодеци H.261 и H.263, дизајнирани за повисоки битни стапки.
 • Апликациите за складирање и преносите со единечна врска може да користат кодек H.262 / MPEG-1/2. Потребна е голема пропусност и може брзо да ја засити мрежата, што го прави лошо советуван избор за стриминг на повеќекасти.

Стандардите засновани на IPTV системите имаат тенденција да користат слични протоколни системи. Овие зависат од изворот на содржина.

Потоци базирани на даватели на услуги

Тековите базирани на даватели на услуги користат различни протоколи за да опслужат мноштво типови на податоци. Претплатата на мултикаст во живо или преминот од еден во повеќе жици на повеќе жици, користи IGMP. Локалните мрежи (LAN) и мрежите со широк простор (WAN) опслужуваат IP повеќекасти кои вообичаено се рутираат со користење на Протокол независен мултикаст (PIM) во мрежното јадро.

VOD користи единствена врска со преговарање, потпирајќи се на Протоколот за транспорт во реално време (RTP) пренесен преку поток H.222 преку протокол за контрола на преносот (TCP) или протокол за кориснички податоци (UDP) за капсулација.

Веб-базиран Unicast за преноси во живо и VOD

Интернет-емисиите се потпираат на голем број апликации за медиа плеер, вклучувајќи Adobe Flash Player, Apple iOS плеер и Microsoft Silverlight. Секој користи различен метод и протокол.

Апликацијата на Adobe користи RTMP преку TCP. Работи со AMF, JSON трансакции или XML за поставување и контрола, додека Apple користи вградени датотеки со листа за репродукција M3U. Епл пренесува HLS адаптивен проток на бит-стапка преку HTTP. Microsoft Silverlight исто така се пренесува преку HTTP, но се користи адаптивен метод за пренос на бит-стапка за да се обезбеди непречена репродукција.

Интернет-преноси Multicast во живо и Unicast VoD струи

Препораки за употреба преку Интернет, во живо, повеќекасти и стриминг видео по потреба, од Task Force на Интернет инженеринг (IETF) Го охрабрува РТП пренесен преку TCP или UDP со користење на поставување и контрола на RTSP над TCP

.

Поврзани струи контролирани од уредот (Стандарди за IPTV)

Поврзаниот уред вклучува конзоли за игри, мрежни лични видео-рекордери, сет-боксови и паметни телевизори. IPTV обезбедена од телеком нормално користи usesидна градинарска мрежа. За содржината на локалната мрежа, тој користи UPnP AV за необјавен медиум пренесен преку HTTP преку TCP. За мултикаст во живо, тој користи RTP преку UDP. Корисникот може да пристапи до веб-заснована содржина од поврзаниот уред. Веб-содржината патува преку вклучен веб-приклучок или апликација заснована на ТВ-емисија. Содржината што ја користи апликацијата користи јазик на среден софтвер, на пример, MHEG-5, за активирање на дискретни настани, како вчитување веб-прелистувач, со приклучок за Adobe Flash Player.

Локална IPTV aka Business IPTV

Деловната IPTV генерално дистрибуира аудиовизуелен извор до мрежите на компаниите користејќи мешавина од традиционална опрема и компјутерска мрежа. Бизнис основан како оние што се користат во аеродромите, хотелите или училиштата користи конвенционални телевизии, IPTV-кодери и IPTV порти. ИП-портите завојуваат преносен MPEG канал за да формираат повеќекратни преноси.

IPTV преку сателит

Хибридните мрежи IPTV комбинираат канали на сателитски телевизии со IPTV. Бидејќи Интернет-врската може да се доставува и преку сателит, таа може да ги испорача сите медиуми во области што немаат копнено каблирање. Исто така може да ги замени побавните копнени кабли кои не дозволуваат толку голема брзина на пренос ниту толку голем ширина на опсег.

За понатамошно читање

Како и со која било тема, вовед најверојатно го отвора апетитот за дополнителни информации. Откако ќе развиете терцијарно разбирање на IPTV, оваа колекција на академски статии, блогови, книги и веб-страници ви овозможува да продолжите да истражувате различни аспекти на темата.

Стандарди и регулативи на IPTV

 • „IPTV стандардизација на вистинскиот пат велат експерти од индустријата“, ITU-T Newslog, 27 октомври 2006 година
 • „Извештај за истражување на групата АТИС ИПТВ и препорака до Советот на ТОПС“, Алијанса за решенија за телекомуникациска индустрија (АТИС), јули 2006 година
 • „Зошто воопшто ни треба унифициран стандард?“ Блог на Форум на HomeGrid, 22 јуни 2009 година (архива на машината за враќање назад)
 • „Нов глобален стандард за целосно мрежно живеалиште“, соопштение за медиумите ITU-T, 21 февруари 2009 година (архива на машината за враќање назад)
 • Алијанса Квасар POF, 10 јануари 2016 година (архива на машината за враќање)
 • „Пребарај и прелистај ги стандардите“, pda.etsi.org. 28 јули 2013 година
 • „ИПТВ-услуги базирани на IMS – архитектура и имплементација“, city.ac.uk, 17 април 2016 година
 • „Извештај на Ериксон за потребата од регулирање“, 15 ноември 2008 година
 • „ТВ или не ТВ: Три екрани, една регулатива?“ Влада на Канада, Канадска комисија за радио-телевизија и телекомуникации, www.crtc.gc.ca, 13 декември 2017 година
 • „AT&T учествувајќи во развојниот стандард G.hn“, everywire.com. 10 август 2017 година

Фирми и спојувања на ИПТВ

 • „Резиме на набавки“, Циско, 21.08.2007 година
 • „Кингстон го повлекува приклучокот за IPTV услуга“, theregister.co.uk, 13 ноември 2017 година
 • Интерактивна телевизија Китстон Кингстон, 5 септември 2015 година, Kitv.co.uk (архива на машината за враќање назад)
 • „Алкател ја стекнува телевизијата iMagic“, ITBusiness.ca, 2003 година
 • „Медиа + мрежи“ www.iptv-news.com, 22 јули 2009 година
 • „Зошто АТ & Т сака домаПНА – лесно читање“, lightreading.com, 12 октомври 2012 година

Историја на IPTV (Стандарди за IPTV)

 • „KCTU-TV заработува место во телевизијата, Интернет историја“, 7 март 2007 година, Харт, Тимоти (првично објавено на 15 февруари 1998 година)
 • „NBTel води во Северна Америка со новиот интерактивен информативен и забавен телевизиски сервис на Aliant – VibeVision“, соопштение за јавноста, 22 јануари 2009 година
 • „Брунсон ја лансира ImagicTV“, соопштение за јавноста, www.thefreelibrary.com, 9 јуни 1998 година
 • „Алиант Телеком ја лансира новата телевизиска технологија во Халифакс“, соопштение за јавноста, 17 јуни 2008 година
 • „Lucent Technologies го воведува првото комерцијално видео со IP преку решение за DSL, деловна мрежа“, деловна жица, 10 април 2002 година
 • „Амино е избран за прво распоредување на HD IPTV во САД“, 27.08.2016 година
 • „Bredbandsbolaget мобилизира за IP телевизија“, 27 февруари 2009 година (архива на Wayback Machine)
 • „Интернет провајдери – Споредете зделки со широкопојасен интернет од 44 даватели на услуги – WhistleOut“, broadbandtheage.com.au, 18 јуни 2008 година
 • „CenturyLink тивко го започнува производот на призма IPTV“, Телекомпетикорком 6 јули 2017 година
 • „Видеото на барање во стилот на Нетфликс доаѓа во Северна Кореја, државни ТВ-емисии“, Jiи, Дагиум, НК Вести, 18.08.2016
 • „Широкопојасна интернет пенетрација на потрошувачи низ целиот свет гледа брз раст, но тековната стратегија за цени сама по себе не е одржлива за телекомуникациските компании, вели Гартнер“, gartner.com, 26 септември 2012 година
 • „Радиодифузерите потиснати од Конвергенција“, Радиодифузија и кабел, Егертон, Johnон, 14 декември 2009 година
 • Глобална прогноза за IPTV (2008–2013), Експертска група за меѓународна телевизија, 1 јуни 2010 година (архива на машината за враќање назад)
 • „БХ Телеком: БХ Телеком – по? Етна“, www.bhtele.com.ba, 29 јуни 2017 година
 • „Интерактивна ТВ – Што е Интерактивна ТВ? – КПН “, www.kpn.com, 6 декември 2009 година
 • Т-Хомеху, 17 септември 2009 година (архива на машината за враќање)
 • “UZONLINE?” uzonline.uz, 12.01.2018
 • „Денови на салата“, Крис iadиадул, ТВ Вести за широкопојасен интернет, 2 мај 2008 година
 • „Доставување на ИПТВ систем до Казахтелеком“, индустриски портал ИПТВ, 10 ноември 2009 година (архива на машината за враќање назад)
 • iD ТВ услуги за претплатници на широкопојасен интернет во Казахстан, Казахтелеком АД – iD TV услуга за домашни корисници, 8 октомври 2011 година (архива на машината за враќање назад)
 • „IiNet’s Age of Terabyte“, 10 октомври 2010 година, соопштение за медиумите за iiNet (архива на Wayback Machine)
 • „PLDT HOME води на пазарот на фиксна широкопојасна мрежа, додава шест пати повеќе претплатници од конкуренцијата“, PLDT Incorporated, 25.05.2016
 • „IPTV на Турција, Тивибу Е е во етерот“, ntvmsnbc.com, 23 февруари 2011 година
 • „Официјалната страница на Tivibu Ev“, tivibu.com/ev, 13 март 2011 година (архива на машината за враќање назад)
 • “inwf.com,” www.inwf.com, December 22, 2016
 • „HomePlug Alliance постојано се вклучува во комуникациите на електричната мрежа“, engadget.com, 22 декември 2017 година
 • Дистрибуција на IPTV со користење на мрежи за напојување DS2, 11 јули 2009 година (архива на машината за враќање назад)
 • „Испратени се 20 милиони јазли на МСУ“, Ројтерс, 17 февруари 2009 година
 • “5 stories in 2 minutes,” www.smartgridtoday.com, March 10, 2012
 • “MSforum.org” (PDF), msforum.org, April 13, 2016
 • „IP и сателит: Светот се поврзува со комуникациите“, Берлохер, Грег и Фреер, Дан, преку сателит, јануари 2009 година, стр. 24–28
 • „Хибридна достава на содржина за IPTV“, Тага, Карим, ИнтерКомс, број 11, август 2008 година, стр. 13–14
 • „Пренос 20: Променливата сцена во Европа“, Холмс, Марк, преку сателит, септември 2008 година, стр. 20–25
 • „Велика Британија и Франција водат со хибридни сетови на IPTV“, Broadbandtvnews.com, 1946 Европа / Лондон, 14 октомври 2009 година (архива на машината за враќање назад)
 • „Хибрид сет-кутии за IPTV | Стратегија за дигитални медиуми “, Винсон, ffеф, Jviptv.wordpress.com, 25 јуни 2009 година (архива на машината за враќање)
 • „Новата европска иницијатива ја спојува телевизијата со моќта на Интернет“, соопштение за јавноста, Конзорциум ХББТВ, 27.08.2009
 • „АДБ го испорачува првиот хибриден во светот, единечен чип, напредно видео кодирање, сет-топ кутии со висока резолуција до TELEFÓNICA“, Digitaltvnews.net, 27 февруари 2012 година
 • „IPTV Americas ја започна првата платформа за дистрибуција на сателити IPTV за Латинска Америка и Карибите преку SES NEW SKY’ NSS-806 “, соопштение за јавноста, IPTV Americas, 13 јануари 2009 година
 • „Зошто IP преку сателит?“ Меѓународна корпорација за датакастирање, лист со податоци на компанијата, 18 јануари 2009 година (архива на машината за враќање назад)
 • „Иднината изгледа светло за IPTV“, 6 март 2009 година (архива на машината за враќање)
 • „Економијата на ИПТВ“, 2 февруари 2015 година
 • „Корисниците на широкопојасен интернет контролираат што гледаат и кога“, 20 април 2010 година (архива на машината за враќање)
 • „Сесија и медиумска сигнализација за IPTV“, преку ИМС, 25 јуни 2008 година (архива на машината за враќање назад)
 • „IPTV’s Eastern Promise“, Булкли, Кејт, Дигитална ТВ Европа, октомври 2008 година, стр. 48
 • „Супер глави и големи очекувања“, Браун, Питер J, преку сателит април 2006 година, стр. 18–30
 • „ZyXEL ги најавува првите ADSL2 / 2 + 80211n Gateway на индустријата и нови понуди на IPTV производи“, Market Wire, јуни 2008
 • „TP210 Sat3Play широкопојасен терминал“, Newtec Productions NV, лист со податоци за модерен сателитски Интернет, 17 ноември 2010 година (архива на машината за враќање назад)
 • „Колку латентност е премногу за Интернет игри?“, Интернет форум за Том Хардвер, 23 јануари 2009 година (архива на машината за враќање)
 • „Ризици за приватност на IPTV“, 5 јануари 2010 година (архива на Wayback Machine)

  a-new-generation


Користена литература

Википедија: IPTV

Само одговор: Сопственик на услуги на IPTV САД

Милениум IPTV: Како работи IPTV?

Милениум IPTV: Што е IPTV?